Naar boven ↑

Annotatie

mr. J.H.J. Verbaan
19 maart 2021

Rechtspraak

Ingetrokken hoger beroep?

Commentaar bij HR 16 maart 2021, ECLI:NL:HR:2021:369.

De verdediging klaagt namens verdachte, ten aanzien van wie vernieling is bewezen verklaard, dat het hof ten onrechte heeft geoordeeld dat het door de verdachte ingestelde hoger beroep niet als ingetrokken geldt.

Het hof heeft de verdachte ontvangen in het hoger beroep en daartoe in zijn tussenarrest overwogen dat in de onderhavige zaak – voorafgaand aan het onderzoek ter terechtzitting – ter griffie van dit gerechtshof een e-mail is binnengekomen van verdachte, met de volgende inhoud:

‘Onderwerp: Parket nummer 20 002899-17

Geachte wil van het hoger beroep afzien ivm eerste uitspraak want hoe ik het ook draai of wil keren gaat dit om een boete van 250 e. Hetgeen niet niet wil zeggen dat ik mij schuldig acht!!!! Er is dan ook nooit bewijs geleverd van etc.. Of eisende partij moet dit intrekken gezien deze zaak al verjaard is! Aangezien wij in België wonen en in collectieve zitten wil ik dit bedrag in 5 x betalen. Graag contact opnemen met cjib alwaar ik bekend ben.

Mvgr de verdachte

[adres]

Sent from my Huawei phone’

Het hof is niet gebleken van een akte van intrekking van het hoger beroep. Het door verdachte ingestelde hoger beroep kan daarom niet als ingetrokken gelden.

De Hoge Raad overweegt dat het hof heeft vastgesteld dat de verdachte voor de aanvang van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep door middel van een door het hof geciteerde e-mail de wens kenbaar heeft gemaakt het hoger beroep in te trekken, en geoordeeld heeft dat het door de verdachte ingestelde hoger beroep niet als ingetrokken kan gelden omdat niet is gebleken van een akte van intrekking van het hoger beroep. De Hoge Raad oordeelt dat die enkele omstandigheid echter niet ten nadele van de verdachte mag strekken (vgl. ECLI:NL:HR:2015:2750). Het hof heeft dat miskend.