Naar boven ↑

Annotatie

mr. J.H.J. Verbaan
24 november 2016

Rechtspraak

Rechtspraak

Instellen cassatieberoep door middel van een e-mail. Artikel 450 Sv.

In het onderhavige geval gaat het om een als bijlage bij een e-mail gevoegde brief, inhoudende een schriftelijke volmacht waarmee een advocaat een griffiemedewerker machtigt om namens de verdachte een rechtsmiddel aan te wenden, die voldoet aan de in ECLI:NL:HR:2009:BJ7810 geformuleerde eisen , waarbij die e-mail is verzonden naar het e-mailadres dat door het gerecht is aangewezen voor communicatie met griffiemedewerkers inzake de aanwending van rechtsmiddelen in strafzaken. Zo een bijlage dient als een rechtsgeldige volmacht tot de instelling van een rechtsmiddel te worden beschouwd. De Hoge Raad overweegt, na het aanhalen van artikel 450 lid 1 t/m 3 Sv dat het in ECLI:NL:HR:2009:BJ7810, r.o. 3.5, heeft beslist dat een door de verdachte bepaaldelijk gevolmachtigde advocaat op de wijze van artikel 450 lid 3 Sv beroep in cassatie kan instellen door middel van het verlenen van een daartoe strekkende schriftelijke bijzondere volmacht aan een griffiermedewerker. Een e-mailbericht is niet zo een schriftelijke volmacht (vgl. ECLI:NL:HR:2015:3253). Een bijlage bij een e-mail gevoegde brief, inhoudende een schriftelijke volmacht waarmee een advocaat een griffiemedewerker machtigt om namens de verdachte een rechtsmiddel aan te wenden, moet echter wel als zo een schriftelijke volmacht worden aangemerkt, mits:

(i) het e-mailbericht, met bijlage, is verzonden naar een e-mailadres dat door het gerecht is aangewezen voor communicatie met griffiemedewerkers inzake de aanwending van rechtsmiddelen in strafzaken en

(ii) de schriftelijke volmacht voldoet aan de in ECLI:NL:HR:2009:BJ7810 geformuleerde eisen.

De Hoge Raad overweegt vervolgens dat de griffiemedewerker heeft verzuimd dag en uur van ontvangst op de voormelde brief aan te tekenen. Daarin vindt de Hoge Raad aanleiding de verdachte ontvankelijk te achten in het cassatieberoep. De Hoge Raad overweegt dat opmerking verdient dat in de gevallen waarin het gerecht de mogelijkheid van communicatie per e-mail met de griffiemedewerkers inzake de aanwending van rechtsmiddelen in strafzaken heeft opengesteld het, teneinde onzekerheid te vermijden over het tijdstip waarop het rechtsmiddel is aangewend, aanbeveling verdient dat de medewerker van de griffie een uitdraai van het e-mailbericht, met vermelding van dag en uur van ontvangst, alsmede van de bijlage bij dat e-mailbericht hecht aan de akte instellen rechtsmiddel. De Hoge Raad merkt voorts op dat artikel 450 lid 4 (nieuw) Sv zal voorzien in de mogelijkheid om een volmacht over te dragen met behulp van een ‘elektronische voorziening’. Deze bepaling luidt met ingang van de datum van in werking treden van die wet (Stb. 2016, 90):

‘De volmacht, bedoeld in het derde lid, kan worden overgedragen met behulp van een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen elektronische voorziening. De ontvangst van de volmacht wordt bevestigd. Als de dag en het tijdstip waarop de volmacht is ontvangen gelden de dag en het tijdstip van vastlegging van de volmacht in de aangewezen elektronische voorziening. De volmacht wordt bij de processtukken gevoegd. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over het gebruik van de elektronische voorziening.’

Indien door een gerecht daadwerkelijk de mogelijkheid is opengesteld door middel van de bovengenoemde elektronische voorziening een rechtsmiddel aan te wenden, kan dat voor dat gerecht aanleiding zijn om de mogelijkheid van communicatie per e-mail met de griffiemedewerkers inzake de aanwending van rechtsmiddelen in strafzaken niet (langer) open te stellen.