Blog

| 20 maart 2018 09:00 | Ivoren Toga

No more mr Nice Guy: Verhoor? Dossier op tafel!

Een wetsartikel dat een vrij slaperig bestaan leidt en erop wacht wakker gekust te worden luidt: artikel 30 lid 1 Wetboek van Strafvordering De kennisgeving van de processtukken wordt de verdachte op diens verzoek tijdens het voorbereidend onderzoek verleend door de officier van justitie. De kennisgeving wordt de verdachte in elk geval toegestaan vanaf het […]

Lees verder

Reageer


Reacties

Ook als mr Nice Guy krijg ik het voor elkaar.

Het recht op de stukken staat namelijk gewoon in de wet....

Het is er echter zo ingeroest dat advocaten de stukken pas na de verhoren krijgen, en het voor de cliënt vaak al te laat is, dat men niet beter weet....

Ik vraag de stukken dus voor het eerste verhoor op, met name bij uitgenodigde verdachten. Bij politie en O.M. reageert men soms verbaasd en moet men er ook wel eens even over nadenken.

Het gebeurt ook dat het O.M. de stukken moet opvragen bij de politie omdat ze bij het O.M. niet aanwezig zijn.

Ik krijg ook wel te horen van de politie: dat krijg je toch pas na het verhoor?" Ik moet dan uitleggen dat dat niet zo is.

Ook van collega strafrecht advocaten krijg ik dezelfde soort reacties.

Maar hoe kan je nu iemand goed voorbereiden op een politieverhoor als je de stukken niet hebt? Door de stukken van tevoren te bespreken wordt voorkomen dat er verhoren plaatsvinden waarin de cliënt zich, in afwachting van de stukken, bij iedere vraag op zijn zwijgrecht moet beroepen. Het zwijgrecht wordt dan een nodeloze "zwijgplicht"

Het is even wennen. Maar ik doe al niet anders.

Otto Bondam
www.ikwilgeenstrafblad.nl